Karácsonyi gyümölcskenyér - osztrák eredetű

60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, csipet­nyi só, 1 citrom héja, 20 dkg vaj/margarin, 2 dl tej.

15 dkg mazsola, 10 dkg hámozott, apróra vágott mandula vagy dió, 10 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs, 10 dkg apróra vágott narancshéj (rumban áztatva).

Nagyobb edénybe szitáljuk a lisztet, közepén egy mélyedésbe öntsük a cukros tejben felolvasztott élesztőt.

Amikor kétszeresére dagadt, hozzákeverjük a vaníliáscukrot, por­cukrot, pici sót, a citrom reszelt héját, a vajat feldarabolva, s a tejet. Fakanállal jól kidolgozzuk, majd sorban, lassanként beleadjuk a ma­zsolát, apróra vágott, hámozott mandulát vagy diót, apróra darabolt cukrozott gyümölcsöt, és az apróra vágott, áztatott narancshéjat.

Amikor a tészta rugalmas és elválik a táltól, megkelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk, összehajtogatjuk, és konyharuhával letakarva, még egyszer megkelesztjük.

Hosszúkás bevajazott, lisztezett formában, előmelegített sütőben közepes lángon kb. egy óra hosszat sütjük.

Még melegen kenjük meg vajjal és szórjuk be vastagon porcukor­ral.

(Ez a gyümölcskenyér Ausztriában olyan, mint nálunk a bejgli, nagy ünnepekre sütik. Sokáig eláll, nagyon finom, mindenki kedvence.)

 

Forrás: Finta Kata - Süssünk-főzzünk ízesen

Nincsenek megjegyzések: