Felvidéki étel (mai Szlovákia), Anyukámtól, aki a Rozsnyó melletti Kisfeketepatakon született.
Előkészítés: A gombócokhoz szükséges füstölt húst lehetőleg előző nap megfőzzük, apró kockára vagdaljuk.
Kell hozzá 10-12 közepes burgonya, ebből 6-7 darabot alapos mosás után héjában, sós vízben megfőzünk, meghámozzuk majd áttörve, egy nagyobb tálba téve, nyersen hozzáreszeljük a többit.
A füstölt hús levét nagyobb (legalább 6 literes) fazékba öntve, vízzel föleresztjük, 1-2 babérlevéllel, sóval és 1 kanál leves-ízesítővel (vagy 2 leves-kockával) föltesszük melegedni.
Összeállítjuk a gombócot. A tálban előkészített burgonyához a következőket adjuk:
25-40 dkg főtt sonkát (vagy bármilyen füstölt húst-kolbászt) apró kockákra vágva, 2 egész tojást, ½ kanál sót, borsot ízlés szerint, egy közepes vöröshagymát olajban üvegesre párolva, 2-3 gerezd fokhagymát törve és annyi lisztet, hogy az egészet összekeverve, összeálljon.
A jól összedolgozott anyagból kicsi vagy közepes gombócokat formálva, a zubogó lében megfőzzük.
Étolajjal kevés világos rántást készítünk, 1 kávéskanál piros-paprikát adunk hozzá, és beleöntjük a levesbe, néhány percig forraljuk.
Közben nagyobb csészében kevés vizet öntünk, 1-2 evőkanál lisztet hozzátéve (hagyjuk állni, akkor nem lesz csomós), majd alaposan összedolgozzuk jó adag (3 dl) tejföllel és lassanként a forrásban lévő levesbe öntjük, állandó keverés mellett.
Végül ízlés szerint (erősségétől függően kb. 1 evőkanál) ecettel, s ha szükséges, még sóval és borssal ízesítjük.
Nagy adag, különleges, laktató egytál étel, akár 5-6 személy is jóllakik belőle, ha marad, mélyhűtőben tárolva is kitűnő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése