Tengeri barack-liktáriom, azaz sárgabarack-befőtt

A sárgabarackot hámozd meg, szitán tört által, s mérd meg, hogy egy font [1 font = kb. 0,5 kg] légyen, ha keveset akarsz csinálni, egy font nádmézhez tölts egy meszely [1 meszely = kb. 4,2 dl] vizet, egy tojásfehérjét habard belé, s azzal főzd meg jól; apad is a forrással, kanállal szedd le a habját, és ruhán által szűrd a mézet, töltsd tiszta medencébe, hadd hidegüljön meg; a szitán általtört egy font sárgabarackot tégy a mézbe, főzd meg, de gyakorta kivedd a tűztől, hogy meg ne égjen, tányéron próbáld meg, ha felválik, formában is megönthedd, de a formákat vízbe mártogasd, s jól kirázd a vizet; mikor belé csinálod, ne tartsd sokáig a formában, hanem csak fél óráig, vedd ki.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: