Mehmet szultáni menüje 1670-ből

Rostonsült birka vajjal és hagymával 
Rostonsült bárány és csirke 
Sült galamb krémmártásban, cukor- és rózsavízzel 
Csirke saját levében sütve, tojással és fűszerekkel 
Szőlőlevélbe töltött húsgombócok 
Máj tojásmártásban, petrezselyemmel, lilahagymával, fűszerekkel

Húsos börek 
Hagymás piláf, korianderrel, pisztáciával 
Borsóleves csirkehússal, pirított kenyérszeletekkel 
Csirkeleves tojássárgájával

Vegyes saláta 
olajbogyó, kapri, retek, cékla, uborka, foghagyma hozzáadásával

Csirkemell pástétom 
Füge puding 
Meggypuding cukorral és rózsavízzel 
Cukrozott sárgabarack ámbrával és szerecsendióval 
Párolt körte, alma, szőlő őszibarack és pisztácia

No de térjünk vissza a jelenbe. És érdemes. Hiszen a mai törökök is megtartották a választékos, sok fogásból álló, de lényegesen könnyebbé vált ételek sorát. A mindennapok táplálkozásában dominálnak a zöldségfélék, kevés olajjal elkészítve. A disznózsír, hús, nehéz zsíros fogások szinte ismeretlenek a török konyhában. 

 

Forrás: Balázs Judit - Török Ízelítő

Nincsenek megjegyzések: