Madách keserű

Triptichonról lévén szó, kezdjük a közepén!

Tegyünk egy jól zárható befőttes üvegbe 5 teáskanál benedekfüvet, 6 teáskanál fehérüröm­füvet, 5 teáskanál vidraeleckfüvet és 3 nagyobb, lehetőleg friss diólevelet, majd öntsük le 500 ml 96%-os etilalkohollal, és zárjuk le az üveget. Várjunk két hétig, aztán szűrjük le legalább kétszer az alkoholt. Ajánlatos erre a célra második alkalommal egészen finom rácsozatú szűrőt használnunk, vagy ha ilyennel nem rendelkezünk, itatós papírt helyeznünk a szűrő aljá­ra, hogy az egészen apró szemcséket is kiszűrjük. Az így leszűrt alkohol haragoszöld színű lesz.

Hevítsünk 200 gramm kristálycukrot sűrű karamellsziruppá, majd öntsük fel 200 ml (termé­sze­tesen szénsavmentes) ásványvízzel (amennyiben kertünkben megfelelő forrás áll rendel­kezésünkre, annak a vizét is bátran használhatjuk), és folytassuk a hevítést egészen addig, amíg a karamell teljesen fel nem oldódik. Hűtsük le a lét szobahőmérsékletre, majd keverjük bele a leszűrt alkoholba.

Utolsó műveletként tegyünk még annyi vizet a készítménybe, hogy annak alkoholtartalma 35-40% körüli legyen. (Az 500 ml 96%-os alkoholból a szűrést követően legfeljebb 350-400 ml marad, a többi a füvekkel együtt az enyészeté.)

Készen is volnánk; azt, hogy milyen hőmérsékleten kínáljuk italunkat, az olvasó egyéni ízlésére bízom.

 

 

Forrás: Ízes étkek - Andor Csaba

Nincsenek megjegyzések: