Húsgombócleves

Hozzávalók: 
30 dkg darált marha- vagy birkahús 
2 db sárgarépa 
1 db fehérrépa 
1 szelet zeller 
3 evőkanál rizs 
1 fej hagyma 
2 dl joghurt, kefir vagy tejföl 
2 tojás sárgája 
1 egész tojás 
citromlé, só, bors 
1 csokor petrezselyem

A darált húst a finomra vágott hagymával, egész nyers tojással, a leforrázott rizzsel, sóval, borssal összedolgozzuk és apró gombócokat formálunk. A sárga és fehérrépát, zellert apró kockákra vágjuk, 2 l vízben feltesszük főni. (Lehet egészen gazdagon is készíteni és akkor kockára vágott karalábét, kis karfiolrózsákat, cukorborsót is főzhetünk bele.) Amikor forr, belefőzzük a húsgombócokat és addig főzzük, míg a zöldségek és a gombócban lévő rizs is megpuhul. Levesestál aljára két tojás sárgáját ütjük, óvatosan, állandó keverés mellett hozzáadjuk a citromlevet, majd a joghurtot. A citrom mennyiségét a szerint változtatjuk, hogy joghurtot, kefirt vagy tejfölt használunk fel. A forró levesből először óvatosan kevergetve néhány kanállal a tojássárgákra öntünk, majd miután elkevertük, rámerjük a zöldséges húsgombóc levest. 

 

Forrás: Balázs Judit - Török Ízelítő

Nincsenek megjegyzések: