A birsalma-sajtot így csináld

A szép birsalmát forró vízben tedd fel, s hirtelen főzd meg, hogy meg ne veresedjék a birsalma; mindaddig főzd, míg meglágyul jól, osztán hámozd meg, s a reszelőn reszeld meg, azután egy szitán általverd, amennyire gondolod, hogy a forma megtelik; azután minden font [1 font = kb. 0,5 kg] által tört birsalmához másfél font nádcukrot vess, s a nádcukrot medencébe fel kell tenni, minden egy fontra egy-egy meszely [1 meszely = kb. 4,2 dl] vizet tölts, s mindaddig főzd, míg jó sűrű lesz; azután vedd le a tűzről, s az általtört birsalmát a nádmézbe keverd; aki szerszámosan akarja, aminémű fűszerszámot akár ember, aprón metélve belévetheti; akik pedig azt nem szeretik, csak egy kis citromhajat aprón megmetélve vetnek belé, s még egyszer a tűzre tészik, s jól hagyják főni, kevervén kanállal, s mikor veszi eszébe, hogy mintegy hámlik a medencéről a liktáriom, le kell venni, s a formába kell tölteni; egy székre a kemence mellé tedd, másnap, amint a metszése van, tiszta papirosra tedd, környül mind megfesd, veres sartlit, azaz vörös színezőanyagot a patikából hozatván egy kis fahajat is közibe tévén; ezeket egy patyolat ruhába kötvén a sajtot megporozd véle, míg nedves; azután egynéhány napokig a házban kell tartani, szépen béfedni, hogy a por meg ne lepje.

 

Forrás: Szakácsmesterségnek könyvecskéje - 1698

Nincsenek megjegyzések: